Ultimele subiecte
Căutare
Subiecte similare
Statistici
Avem 159 membri înregistrațiCel mai nou utilizator înregistrat este: sevenfive
Membrii nostri au postat un numar de 911 mesaje în 247 subiecte
10 lucruri pe care le putem modifica, - tuning motor
Pagina 1 din 1
10 lucruri pe care le putem modifica, - tuning motor
A treia parte despre ce putem modifica la masina noastra se refera la motor. Cand ridicam capota vedem o multime de elemente ce merita schimbate sau modificate, pentru a avea un plus de putere, daca ne dorim o masina mai performanta. Iata primele 10 lucruri pe care le putem modifica la motor, pentru a fi mai rapizi decat cel de langa noi!
Din capul locului vrem sa mentionam ca la motor treburile sunt mai delicate. Este recomandata parerea unui specialist, inainte sa ne apucam de modificari. Nu doar pentru ca exista riscul sa ne trezim cu motorul bucati, dar si pentru ca sigur, vrem sa avem un motor care merge in parametri, eficient si puternic. O modificare gresita sau o modificare omisa poate duce la rezultate neplacute – alti bani, alta distractie.
Tuningul motor este costisitor, de aceea trebuie facut cu cap si in locuri specializate sau de catre oameni cu experienta. Oricum, sunt multe lucrurile care pot fi schimbate sub capota unei masini. Acum vom aminti doar 10, cele mai intalnite si la indemana.
1. Filtrul de aer
Probabil cel mai accesibil accesoriu din cadrul motorului ce se schimba este filtrul de aer. Sunt multe conceptii nu tocmai reale, referitoare la filtrul de aer si functionalitatea sa. Mai ales la cele sport, gresit numite sport, mai degraba conice. Sau chiar daca nu sunt conice sunt mai degraba aerisite, gratie materialului care permite mai mult aer sa patrunda in motor. Lumea crede ca un filtru sport aduce un plus de putere considerabil. In urma unor teste, s-a dovedit ca un filtru de acest gen poate sa scada puterea masinii, o poate pastra identica sau i-o poate creste. Oricum, cresterea de putere este foarte timida, de ordinul catorva cai putere, total insesizabila. Sunetul admisiei insa va fi mai puternic, fapt care de obicei da impresia soferului ca masina fuge mai tare.
Un filtru de aer poate fi montat fie singur, fie cu tubulatura de admisie dedicata masinii cu pricina. Teoretic, un traseu de admisie aftermarket poate sa raceasca temperatura aerului care intra in motor, motiv pentru care este un plus de putere.
Exista mai multi producatori de filtre sport auto, insa numai preferintele voastre fac diferenta. Firme cu reputatie si traditie precum K&N au facut teste pe masini timp indelungat si de obicei afirma cu exactitate plusul de putere pe care il da filtrul cel nou.
2. Galeria de admisie
Daca tot am inceput cu aerul, sa continuam cu el. O metoda mai avansata de tuning motor este schimbarea galeriei de admisie. De obicei aceasta se schimba cand montam un mijloc de supraalimentare, dar se poate schimba si la un motor aspirat. Scopul este de a lasa mai mult aer sa intre in motor. Fie ca punem o galerie custom, facuta special pentru motorul masinii, fie ca punem una aftermarket, din inox, aluminiu sau carbon, motorul, alaturi de alte modificari, va trage aer mai bine. Cu un plus de benzina, in amestec cu aerul care intra, va rezulta o putere mai mare.
3. Galeria de evacuare
Asa zisii “serpisori”, de care am auzit cu totii. Asa cum ne trebuie o galerie de admisie pentru ca aerul sa intre mai usor, ne trebuie si o galerie de evacuare pentru ca gazele sa iasa mai usor. De obicei cand se schimba una, se schimba si cealalta, pentru a pastra un raport bun si pentru a fi eficient tuningul motor. Galeria de evacuare poate fi custom, din inox, sau turnata, poate fi aftermarket sau originala. De obicei, aceasta se imbraca in banda de azbest sau fibra de sticla, pentru a izola caldura. Gazele vor ramane mai calde, mai comprimate, si vor fi evacuate mai usor. Mergand mana in mana cu galeria de admisie, mai mult aer intrat, va avea pe unde sa iasa mai usor. Rezultatul? Un plus considerabil de putere.
4. Traseul de evacuare
Mentinem drumul aerului si ajungem la esapament. In continuarea galeriei de evacuare este un traseu format din mai multe elemente. Prima sectiune, cunoscut in popor drept “saxofon”, dar numit acum “down pipe” este bucata de teava in forma de “S” ce vine din galerie si ajunge in toba intermediara sau catalizator (daca exista asa ceva). Urmeaza toba intermediara, catalizatorul si, in final, dupa un lung traseu de teava, toba finala sau “muffler”.
Ca si filtrul de aer, toba finala are o utilitate prost inteleasa. Cu cat urla mai tare, cu atat ii da masinii mai multi cai. Nu este adevarat. O toba finala, fie ea si sport, de carbon, din inox sau titan, atata timp cat nu este montata odata cu restul traseului de evacuare performant, nu schimba cu nimic puterea masinii. O toba montata pe un traseu de evacuare stoc = cu 0 (zero). Insa pentru multi, sunetul scos de o toba “agresiva” face toti banii din lume, iar trecatorii au impresia ca masina este un de curse.
Pentru a fi eficienta evacuarea si pentru a simti plusul de putere, trebuie schimbata integral, cu toate elementele mai sus mentionate.
5. Interne motor
Aici scapam de aer si trecem la piesele din interiorul motorului. Putem incadra la interne si piese de gen vibrochen, axe cu came sau cuzineti, dar si cele care se schimba cel mai des intr-un motor performant – pistoane forjate, biele, supape, arcuri supape, etc. Practic, se pot schimba absolut toate componentele motorului, lasand original doar blocul. Acesta se poate ranforsa, pentru a rezista la puterile mari ce vor urma. Scopul acestor modificari este de a rezista la o putere mare, in cazul in care motorul este turbo sau in cazul in care se utilizeaza Nitro. Pentru a monta o turbina mare, este nevoie de interne schimbate, rezistente la presiune si uzura.
Pe piata exista toate piesele aftermarket, de diverse niveluri de performanta. Schimbarea internelor la un motor este probabil cea mai scumpa metoda de tuning tehnic, insa rezultatele sunt pe masura. Cand vorbim de interne schimbate, vorbim de dublarea sau triplarea puterii originale a motorului.
6. Supraalimentare
Turbo sau compresor. Daca nu avem niciuna, le putem monta. Daca avem asa ceva, le putem modifica sau schimba cu unele mai performante. Un turbo merge mana in mana cu un intercooler, traseu de admisie si de evacuare, dar si cu o electronica speciala. Nu poti monta doar un turbo si gata, pleci la drum. La fel si cu un compresor. Mai mult aer intrat in motor = mai multa benzina cu care sa fie amestecat. Cine sa gestioneze acest amestec cu succes, fara sa te trezesti cu niste detonatii si cu motorul bucati? O electronica pe masura. Deci daca se doreste modificarea acestora, trebuie facuta cu cap. Intr-adevar, rezultatul final este un plus de putere mai mare, nu joaca de copil cum este filtrul de aer de exemplu, sau o toba finala.
7. Nos, nitro sau azot
A cam apus era NOS-ului, nascuta odata cu primul film din seria Fast & Furious. Insa sunt destui care inca vor sa bage butelia in portbagaj si sa fuga mai repede cand apasa un buton. Nu este greu sa montezi o instalatie de azot, sunt destule ateliere specializate in care poti face aceasta operatie. Insa trebuie sa stii ca pentru a nu avea probleme, este necesara o electronica buna.
In plus, efectul psihologic si cel de “lipici la gagici” este garantat, mai mult decat cel al succesului la o cursa cu ajutorul instalatiei.
8. ECU, Chip si electronica
Am mai pomenit de cateva ori de electronica. Este necesara in cazul unor modificari majore, pentru a controla amestecul eficient de aer/benzina. De obicei se modifica ECU-ul, calculatorul masinii sau poate fi montat si setat unul de tip “stand-alone”. Cel din urma poate fi setat complet, de la 0, pe noile modificari si nevoi ale masinii, pentru a scoate tot ce se poate din motor.
9. Alimentare
Pai daca avem aer si electronica, mai lipseste benzina (sau motorina). Pentru a avea un flux ridicat de benzina, putem schimba pompa. Sunt diferite pompe de benzina aftermarket care mentioneaza capacitatea lor in litri/ora. Un magazin de tuning sau atelier care stie modificarile masinii voastre poate recomanda o pompa optima, care sa aiba si putere si care sa nu permita motorului sa ramana sub-alimentat si sa dea nastere la rateuri sau detonatii.
Tot aici putem trece si bujiile, fisele, dar si injectoarele, care trebuie sa raspunda la noul nivel ridicat de aer si benzina. Degeaba punem o pompa de benzina mai mare si montam o turbina, daca injectoarele nu fac fata si lasa motorul fara benzina. Toate modificarile la motor merg mana in mana!
10. Radiatoare
Mai precis, cele 3 – de apa, aer si ulei. Nu ne intereseaza sa schimbam radiatorul aerului conditionat, nu? La o masina performanta, acesta poate chiar sa dispara. Insa atunci cand marim puterea unei masini, creste riscul de supraincalzire. Deci e nevoie de un radiator de apa mai mare. La fel si la ulei – multe masini nici nu au radiator separat de ulei, dar poate fi montat usor, cu ajutorul unui kit aftermarket. Un ulei mai rece isi pastreaza caracteristicile mai bine si ungerea este astfel mai buna. Cel din urma, radiatorul de aer, adica intercoolerul, in cazul masinilor supraalimentate, trebuie si el sa fie in conformitate cu modificarile. Pentru o putere mai mare, este necesar un intercooler mai mare si racit mai bine. Din nou, sfatul unui specialist va face diferenta si va va ajuta.
Cam acestea sunt cateva dintre lucrurile ce pot fi modificate sau schimbate la o masina, in ceea ce priveste motorul. Daca prima oara am vorbit despre cum sa ne facem masina mai frumoasa la exterior, a doua oara ne-am concentrat asupra interiorului. Acum am povestit cum s-o facem si mai rapida. Vom reveni si cu alte elemente de tuning motor, dar si tehnic/mecanic, ce pot face obiectul unui tuning, gata sa creasca performantele masinii noastre.
Din capul locului vrem sa mentionam ca la motor treburile sunt mai delicate. Este recomandata parerea unui specialist, inainte sa ne apucam de modificari. Nu doar pentru ca exista riscul sa ne trezim cu motorul bucati, dar si pentru ca sigur, vrem sa avem un motor care merge in parametri, eficient si puternic. O modificare gresita sau o modificare omisa poate duce la rezultate neplacute – alti bani, alta distractie.
Tuningul motor este costisitor, de aceea trebuie facut cu cap si in locuri specializate sau de catre oameni cu experienta. Oricum, sunt multe lucrurile care pot fi schimbate sub capota unei masini. Acum vom aminti doar 10, cele mai intalnite si la indemana.
1. Filtrul de aer
Probabil cel mai accesibil accesoriu din cadrul motorului ce se schimba este filtrul de aer. Sunt multe conceptii nu tocmai reale, referitoare la filtrul de aer si functionalitatea sa. Mai ales la cele sport, gresit numite sport, mai degraba conice. Sau chiar daca nu sunt conice sunt mai degraba aerisite, gratie materialului care permite mai mult aer sa patrunda in motor. Lumea crede ca un filtru sport aduce un plus de putere considerabil. In urma unor teste, s-a dovedit ca un filtru de acest gen poate sa scada puterea masinii, o poate pastra identica sau i-o poate creste. Oricum, cresterea de putere este foarte timida, de ordinul catorva cai putere, total insesizabila. Sunetul admisiei insa va fi mai puternic, fapt care de obicei da impresia soferului ca masina fuge mai tare.
Un filtru de aer poate fi montat fie singur, fie cu tubulatura de admisie dedicata masinii cu pricina. Teoretic, un traseu de admisie aftermarket poate sa raceasca temperatura aerului care intra in motor, motiv pentru care este un plus de putere.
Exista mai multi producatori de filtre sport auto, insa numai preferintele voastre fac diferenta. Firme cu reputatie si traditie precum K&N au facut teste pe masini timp indelungat si de obicei afirma cu exactitate plusul de putere pe care il da filtrul cel nou.
2. Galeria de admisie
Daca tot am inceput cu aerul, sa continuam cu el. O metoda mai avansata de tuning motor este schimbarea galeriei de admisie. De obicei aceasta se schimba cand montam un mijloc de supraalimentare, dar se poate schimba si la un motor aspirat. Scopul este de a lasa mai mult aer sa intre in motor. Fie ca punem o galerie custom, facuta special pentru motorul masinii, fie ca punem una aftermarket, din inox, aluminiu sau carbon, motorul, alaturi de alte modificari, va trage aer mai bine. Cu un plus de benzina, in amestec cu aerul care intra, va rezulta o putere mai mare.
3. Galeria de evacuare
Asa zisii “serpisori”, de care am auzit cu totii. Asa cum ne trebuie o galerie de admisie pentru ca aerul sa intre mai usor, ne trebuie si o galerie de evacuare pentru ca gazele sa iasa mai usor. De obicei cand se schimba una, se schimba si cealalta, pentru a pastra un raport bun si pentru a fi eficient tuningul motor. Galeria de evacuare poate fi custom, din inox, sau turnata, poate fi aftermarket sau originala. De obicei, aceasta se imbraca in banda de azbest sau fibra de sticla, pentru a izola caldura. Gazele vor ramane mai calde, mai comprimate, si vor fi evacuate mai usor. Mergand mana in mana cu galeria de admisie, mai mult aer intrat, va avea pe unde sa iasa mai usor. Rezultatul? Un plus considerabil de putere.
4. Traseul de evacuare
Mentinem drumul aerului si ajungem la esapament. In continuarea galeriei de evacuare este un traseu format din mai multe elemente. Prima sectiune, cunoscut in popor drept “saxofon”, dar numit acum “down pipe” este bucata de teava in forma de “S” ce vine din galerie si ajunge in toba intermediara sau catalizator (daca exista asa ceva). Urmeaza toba intermediara, catalizatorul si, in final, dupa un lung traseu de teava, toba finala sau “muffler”.
Ca si filtrul de aer, toba finala are o utilitate prost inteleasa. Cu cat urla mai tare, cu atat ii da masinii mai multi cai. Nu este adevarat. O toba finala, fie ea si sport, de carbon, din inox sau titan, atata timp cat nu este montata odata cu restul traseului de evacuare performant, nu schimba cu nimic puterea masinii. O toba montata pe un traseu de evacuare stoc = cu 0 (zero). Insa pentru multi, sunetul scos de o toba “agresiva” face toti banii din lume, iar trecatorii au impresia ca masina este un de curse.
Pentru a fi eficienta evacuarea si pentru a simti plusul de putere, trebuie schimbata integral, cu toate elementele mai sus mentionate.
5. Interne motor
Aici scapam de aer si trecem la piesele din interiorul motorului. Putem incadra la interne si piese de gen vibrochen, axe cu came sau cuzineti, dar si cele care se schimba cel mai des intr-un motor performant – pistoane forjate, biele, supape, arcuri supape, etc. Practic, se pot schimba absolut toate componentele motorului, lasand original doar blocul. Acesta se poate ranforsa, pentru a rezista la puterile mari ce vor urma. Scopul acestor modificari este de a rezista la o putere mare, in cazul in care motorul este turbo sau in cazul in care se utilizeaza Nitro. Pentru a monta o turbina mare, este nevoie de interne schimbate, rezistente la presiune si uzura.
Pe piata exista toate piesele aftermarket, de diverse niveluri de performanta. Schimbarea internelor la un motor este probabil cea mai scumpa metoda de tuning tehnic, insa rezultatele sunt pe masura. Cand vorbim de interne schimbate, vorbim de dublarea sau triplarea puterii originale a motorului.
6. Supraalimentare
Turbo sau compresor. Daca nu avem niciuna, le putem monta. Daca avem asa ceva, le putem modifica sau schimba cu unele mai performante. Un turbo merge mana in mana cu un intercooler, traseu de admisie si de evacuare, dar si cu o electronica speciala. Nu poti monta doar un turbo si gata, pleci la drum. La fel si cu un compresor. Mai mult aer intrat in motor = mai multa benzina cu care sa fie amestecat. Cine sa gestioneze acest amestec cu succes, fara sa te trezesti cu niste detonatii si cu motorul bucati? O electronica pe masura. Deci daca se doreste modificarea acestora, trebuie facuta cu cap. Intr-adevar, rezultatul final este un plus de putere mai mare, nu joaca de copil cum este filtrul de aer de exemplu, sau o toba finala.
7. Nos, nitro sau azot
A cam apus era NOS-ului, nascuta odata cu primul film din seria Fast & Furious. Insa sunt destui care inca vor sa bage butelia in portbagaj si sa fuga mai repede cand apasa un buton. Nu este greu sa montezi o instalatie de azot, sunt destule ateliere specializate in care poti face aceasta operatie. Insa trebuie sa stii ca pentru a nu avea probleme, este necesara o electronica buna.
In plus, efectul psihologic si cel de “lipici la gagici” este garantat, mai mult decat cel al succesului la o cursa cu ajutorul instalatiei.
8. ECU, Chip si electronica
Am mai pomenit de cateva ori de electronica. Este necesara in cazul unor modificari majore, pentru a controla amestecul eficient de aer/benzina. De obicei se modifica ECU-ul, calculatorul masinii sau poate fi montat si setat unul de tip “stand-alone”. Cel din urma poate fi setat complet, de la 0, pe noile modificari si nevoi ale masinii, pentru a scoate tot ce se poate din motor.
9. Alimentare
Pai daca avem aer si electronica, mai lipseste benzina (sau motorina). Pentru a avea un flux ridicat de benzina, putem schimba pompa. Sunt diferite pompe de benzina aftermarket care mentioneaza capacitatea lor in litri/ora. Un magazin de tuning sau atelier care stie modificarile masinii voastre poate recomanda o pompa optima, care sa aiba si putere si care sa nu permita motorului sa ramana sub-alimentat si sa dea nastere la rateuri sau detonatii.
Tot aici putem trece si bujiile, fisele, dar si injectoarele, care trebuie sa raspunda la noul nivel ridicat de aer si benzina. Degeaba punem o pompa de benzina mai mare si montam o turbina, daca injectoarele nu fac fata si lasa motorul fara benzina. Toate modificarile la motor merg mana in mana!
10. Radiatoare
Mai precis, cele 3 – de apa, aer si ulei. Nu ne intereseaza sa schimbam radiatorul aerului conditionat, nu? La o masina performanta, acesta poate chiar sa dispara. Insa atunci cand marim puterea unei masini, creste riscul de supraincalzire. Deci e nevoie de un radiator de apa mai mare. La fel si la ulei – multe masini nici nu au radiator separat de ulei, dar poate fi montat usor, cu ajutorul unui kit aftermarket. Un ulei mai rece isi pastreaza caracteristicile mai bine si ungerea este astfel mai buna. Cel din urma, radiatorul de aer, adica intercoolerul, in cazul masinilor supraalimentate, trebuie si el sa fie in conformitate cu modificarile. Pentru o putere mai mare, este necesar un intercooler mai mare si racit mai bine. Din nou, sfatul unui specialist va face diferenta si va va ajuta.
Cam acestea sunt cateva dintre lucrurile ce pot fi modificate sau schimbate la o masina, in ceea ce priveste motorul. Daca prima oara am vorbit despre cum sa ne facem masina mai frumoasa la exterior, a doua oara ne-am concentrat asupra interiorului. Acum am povestit cum s-o facem si mai rapida. Vom reveni si cu alte elemente de tuning motor, dar si tehnic/mecanic, ce pot face obiectul unui tuning, gata sa creasca performantele masinii noastre.
Subiecte similare
» Stii care-i singurul dezavantaj la Brabus Vanish?
» Motor Megane
» Culmea ecologiei: Lexus a lansat o bicicleta hibrida cu motor electric
» Motor Megane
» Culmea ecologiei: Lexus a lansat o bicicleta hibrida cu motor electric
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mier Iun 03, 2015 1:24 pm Scris de citro-fan
» Bosch ESI[tronic] 2Q.2014 v1.0 UPDATE +Activation KEY FREE
Dum Mar 08, 2015 4:02 pm Scris de citro-fan
» Vediamo 05.00.05 Crack+Activation license KEY FREE
Lun Mar 02, 2015 7:07 pm Scris de citro-fan
» Decodare radio Renault
Mar Mai 06, 2014 7:59 am Scris de mihail
» Sistemul de injectie Delphi,(Megane 2) probleme, remedieri, pareri
Joi Mar 20, 2014 7:19 am Scris de amigoss25
» ce adugam in ulei si motorina?
Sam Feb 15, 2014 9:42 am Scris de adrian111
» Vand Citroen C4 - Interior + exterior Tuning
Dum Ian 05, 2014 4:31 am Scris de caraman_ion
» posesorii de 1.4 hdi
Mier Dec 18, 2013 5:21 am Scris de mozilaion
» posesorii de 1.4 hdi
Mier Dec 18, 2013 5:12 am Scris de mozilaion